Foto Tjerk Laan

“Hou je leeftijd nog maar even geheim voor de koorleden”

Dat was wat de secretaris van Frank’s eerste koor tegen hem zei voor de repetitie….
In 1987, op twintigjarige leeftijd werd hij gebeld om in te vallen bij gemengde zangvereniging Johannes Verhulst in Krommenie. Het zou voor drie maanden zijn, maar het werd ruim vier jaar. Er was meteen een goed contact met het koor en Frank voelde zich thuis in het dirigeren. Koordirectie was een belangrijk vak dat deel uitmaakte van het vakkenpakket van zijn studie schoolmuziek aan het conservatorium van Amsterdam. Hij is nooit meer met dirigeren gestopt. Integendeel, het werd alleen maar meer…. Bigband, gemengde koren, ensembles, brassband, vrouwenkoren, vocal group; alles kwam voorbij. Op dit moment is Frank dirigent van Koor Over de Dijk.

“Ik hou ervan om in een ontspannen sfeer hard te werken aan een goed resultaat”

In een repetitie moet gewerkt worden. Maar het is heel erg belangrijk dat er ook genoten wordt. Van de muziek, van het samenzijn en de ontspanning. Voor Frank geldt dat een repetitie waar niet even gelachen kan worden geen goede repetitie is. En na de lach weer samen bouwen aan een prachtig resultaat. Want de koren en de band werken naar optredens toe. Daar komt alles samen.

“Concerten zijn een muzikaal feest”

Het grootste deel van het repertoire van de koren die Frank dirigeert arrangeert hij zelf.
Ook heeft hij een werk voor brassband geschreven:

Werk over de goede centaur Cheiron. De in elkaar over lopende variaties brengen zijn leven in beeld.

Het werk opent met een koraal, waarin het thema wordt neergezet in een donkere mystieke sfeer. In het deel daarna is de strijd herkenbaar en komt het romantische langzame middendeel, waarin het gaat over het winnen van de liefde van Tetis. Daarna horen we opnieuw de strijd en de pijnen van Cheiron door de giftige pijl van Heracles en hoe hij zijn onsterfelijkheid opgeeft. Aan het slot is weer het koraal te horen, maar dan als de glorieuze afsluiting van een rijk leven.